onsdag 11. april 2012

Ulu National Park

Vi spiste en tidlig frokost før vi gikk ut i lobbyen for å sjekke ut. Mens vi sjekket ut kom det en smilende guide inn for å hente oss. Vi ble kjørt ned til havnen der vi tok en vanntaxi. Det var ganske så trangt og alle satt klistret på hverandre. Det måtte selvfølgelig være en ekstremt sta dama der som ikke gadd å flytte den sinnsykt store veska si fra setet. Det hadde blitt plass til i hvert fall en person til hvis hun hadde flyttet den...!
Vi kom frem til Bangar etter en 45 minutters båttur. Der fant vi bilen til guiden og satt oss inn. Det var verdens varmeste bil! Huff... Vi skulle kjøre til enden av veien. Det var noen små hus langs veien, men det var ganske langt fra noen form for by eller matbutikk eller noe egentlig... Vi kom til enden av veien etter en stund kjøring og der skulle vi videre i båt. Det var en long boat. Vi seilte båt i ca. 25 minutter gjennom ekstremt vakker natur! Jeg har aldri sett så høye og grønne trær og så fin, urørt natur!

Da vi kom fram til campen fant vi raskt ut at det var veldig primitivt, men det kan man jo si var litt av sjarmen :)
Vi hadde litt tid før vi skulle dra, så vi gikk ned til vannet og kastet stein i vannet, sånn sprette stien, eller hva man nå skal kalde det. Jonas spratt mange steiner 6-7 sprett på vannet, mens jeg kom med mine imponerende 3.. Det skjedde også kun to ganger.. Jaja :)
Vi fikk en liten lunsj før vi skulle dra. Den var veldig god. Det ble også en del kjeks og kaffe, siden de hadde en kjempestor boks med kjeks som smakte veldig godt :)

Etter lunsjen var det ut på utflukt. Den første delen gikk gjennom regnskogen og opp til et vannfall. Det var en kjempefin tur.

Det som ikke var så fint var at jeg hadde med meg to par sko, flipflops og joggesko. Siden vi skulle gå med vann til knærne sa guiden at flipflops var fint og jeg ville uansett ikke gjøre joggeskoene mine klissvåte. Det var den dummeste avgjørelsen ever! Jeg gled og falt og fikk blåmerker og skrubbsår! På en tidspunkt kastet jeg fra meg skoene for å klatre ned englatt fjeld og da skled jeg ned og revnet hele buksa mi. Rett etter jeg kom ned falt jeg og ble skikkelig møkkete. Jeg så MAX fresh ut kan man si. Svett, møkkete bukser, revnet bukser, litt mer møkkete, skrubbsår osv... Jeg så ikke ut for å si det sånn... Jonas derimot klarte seg helt fint.
Vi kom frem til vannfallet og tok oss et bad der. Jonas syns det var skikkelig kaldt, men jeg som var svett som en gris syns det var fantastisk deilig!

Etter vannfallet dro vi til et naturlig fish spa. Det var et lite vannfall som hadde fisk i seg, rengjøringsfisk eller hva man skal kalde dem. Jeg gikk ut, fikk et klyp i leggen og løp opp. Jonas stod uti en stund og fikk føttene renset av fisken, men på et tidspunkt ble det litt nok for han og :)

Det siste vi gjorde før vi dro tilbake til campen var å sitte i baderinger og seile nedover elva. Det var veldig morsomt. Vi seilte nedover i 20 minutter før vi nærmet oss campen. Jonas og jeg holdt hender, men så kom det grunt vann med masse strøm og vi kjørte rett mot en stor trestokk som stakk opp av vannet. Jonas sa vi måtte slippe og dyttet seg fra meg. Uheldigvis for meg dr jeg rett mot stokken og satte meg fast i en veldig ubehagelig posisjon. Jeg skrek og flakset rundt, men det var jo ikke så mye Jonas kunne gjøre. Til slutt falt jeg bakover og ble dratt under vann. Det var ganske ekkelt, men jeg sprellet så mye at jeg kom meg på baderingen veldig raskt igjen og svømte til Jonas.

Vi slappet av litt og spiste noen flere kjeks før vi skulle ut igjen. Nå skulle vi på Canopy walk for å se solnedgangen. Det var trapper etter trapper for å komme opp. Da vi kom frem viste det seg at det var en ekstremt høyt stilas som man klatret opp i for å komme på høyde med tretoppene.
Vi begynte å klatre oppover og jeg syns det var ekstremt ekkelt. Det vaiet og svingte og vi klatret høyere og høyere. Huff.. Vi kom oss til toppen og satt oss ned. Uheldigvis var det skyer, så vi gikk ned. Da vi kom oss ned kom solen frem og vi måtte løpe opp igjen. Den andre gangen var det ikke noe skummelt.
Utsikten var kjempefin og vi fikk se en kjempevakker solnedgang!
Da vi kom hjem dusjet vi i elva før vi fikk middagen servert. Det var bamboo kylling. Det var kylling som var kokt eller stekt inne i et bamboo rør. Det smakte ganske godt, men jeg syns man kjente bamboo smaken ganske godt, noe som var litt spesielt.

Etter middag var vi så trøtte at vi gikk og la oss etter en lang da i regnskogen :)
Den neste dagen ble vi vekket kl. 05.30. Det var helt mørkt ute. Vi fikk noen småting og spise før vi skulle gjøre Canopy walken igjen for å se soloppgangen. Det var helt mørkt mens vi gikk oppover. Det begynte å lysne litt da vi kom oss opp i stilaset. Vi satt der oppe i sikkert en halvtime og så solen komme opp. Det var veldig fint :)
Da vi gikk ned igjen telte vi hvor mange trappetrinn det var og vi kom frem til 1102 trappetrinn. Det kan godt være at det var noen fra eller til siden vi ikke alltid var enig om hvor mange vi hadde telt opp.
Da vi kom tilbake spiste vi en rask frokost før vi pakket og tok båten tilbake. Vi skulle rekke bussen til Miri kl. 13.00, så vi hadde litt dårlig tid, men vi kom oss tilbake i god tid og rakk bussen med glans :)

mandag 9. april 2012

Bandar Seri Darussalam, Brunei

Bussen til Brunei gikk kl. 08.00 om morningen. Turen var ganske så spennende vil jeg si. Brunei er nemlig delt i to separate deler, det vil si at vi måtte gjennom den ene delen, ut av den igjen og inn i den andre delen. De har ikke det smarteste og raskeste systemet på grenseovergangene kan man si.... Vi fikk stempel i passet alle gangene vi kom til en grense. Så... Vi dro ut av Malaysia, inn i Brunei, ut av Brunei, inn i Malaysia, ut av Malaysia og inn i Brunei. Det var seks stempler på 10 timer det. Det var også seks grenseoverganger. Man måtte nemlig kjøre mellom grensen til Brunei og Malaysia, så også seks passkontroll-stopp! Inn og ut og inn og ut av bussen... For noe stress!


Vi kom oss endelig frem til Bandar Seri Darussalaam, som er hovedstaden i Brunei (for et langt og kjipt navn!). Klokka var rundt 18.00 og det begynte så smått og bli mørkt. Vi gikk til hotellet og la fra oss bagasjen, før vi gikk ut igjen for å spise.

Det var nesten ikke en sjel ute å gikk. Det var ganske mange biler som kjørte rundt, men jeg tror vi så to mennesker som gikk ute i gatene. Det var en ganske ny opplevelse for meg for resten av det jeg har sett av Asia er totalt annerledes! Jeg syns nesten det var litt skummelt, for det var nesten for stille....

Vi spiste middag på Pizza Hut. Det ble lasagne som i grunn ikke smakte så godt... Da vi gikk hjem stoppet vi og tok noen bilder av den store moskeen, som også er den eneste turistatraksjonen i BSB, vil nå jeg si.

Neste morgen sov vi lenge før vi spiste en lang frokost. Etter frokost bestemte vi oss for å utforske byen litt. Det var fortsatt nesten ingen mennesker i gatene. Det var veldig mange biler, veldig mange FINE biler. Vi gikk til moskeen, så vi kom litt nærmere enn kvelden før og tok noen bilder.

Vi kom oss aldri helt bort og inn i den, for vi fant en vei til water village.

Det er en village som visst nok er veldig kjent. Vi gikk på de knirkete broene som gikk i vannet og kikket på husene. Det var helt merkelig hvordan de har et helt samfunn der ute på vannet. Det var hus, skoler, moskeer, politistasjon, brannstasjon, bensinstasjon og ja.. Det var ikke måte på hva de hadde der spør du meg, veldig imponerende :)

Da vi skulle gå fra en del til en annen kom det en vanntaxi og begynte å rope. Han ville jo selvfølgelig vise oss rundt og ettersom vi var litt trøtte og egentlig ikke gadd å gå, så var jo båttur ganske fristende. Vi seilte rundt mellom husene en stund før vi seilte mot den neste byen som ligger langs vannet, nemlig Bangar. Når man tar vannveien til Bangar seilier man gjennom jungelen. Det var en ganske bred elv, men det var flott natur!

Vi stoppet og kikket etter aper. Båtsjåføren fant noen ganske fort og vi prøvde å komme så nærme som vi kunne, men det var fortsatt ganske langt unna. Etter en liten stund ga vi opp før vi seilte mot byen igjen.


På veien tilbake skulle vi fylle bensin på den lille Shellstasjonen som lå utti vannet. Sjåføren likte og ta bilder for oss og uansett om vi ville eller ikke skulle han absolutt ta et par bilder av oss foran bensinstasjonen. Rart...


På vei tilbake fra båtturen stoppet vi på en liten butikk der vi kjøpte oss "UNO". Vi gikk til Pizza Hut og spilte uno og spiste pizza. Og ja... Vi har spist en del på Pizza Hut, men det blir ikke pizza på leeenge når vi kommer hjem.

Brunei er kjent for sine urørte regnskoger, derfor måtte vi jo dra på tur i regnskogen. Vi ble enige om at vi skulle ta en overnattingstur i der ute. Vi bestilte en tur til Ulu National Park til dagen etter, med en overnatting.
Kvelden ble bare brukt på å pakke den lille sekken med nødvendige ting til turen og slappe av. Vi sov også tidlig ettersom vi måtte ganske tidlig opp for å spise frokost, sjekke ut og bli plukket opp til regnskogturen :)


fredag 6. april 2012

Kota Kinabalu (KK)

Bussturen til KK var ikke spesielt behagelig. Vi satt helt bakerst i bussen, noe som var fint nok, men den ventilen som blåste ut kald luft var ødelagt, så den spøy ut kald luft så jeg holdt på å fryse rumpa av meg! Derfor ble det ikke spesielt mye soving.

Vi kom frem til KK kl. 5 om morningen. Vi fant et hostel i Lonely Planet og ringte. De hadde heldigvis rom, så vi satt oss i en taxi på vei dit. Det skulle ikke være bare bare... Vi kjørte rundt i 40 minutter før Jonas til slutt så skiltet. Ikke verdens beste taxisjåfør kan man si, men de sier jo alltid at de vet hvor det er uansett om de vet det eller ikke. Hva gjør de ikke for penger...
Da vi ko frem la vi oss rett ned for å sove og sov til rundt kl. 10-11. Det var helt ekstremt deilig etter dårlig søvn på bussen. Vi stod opp og gikk litt rundt før vi spiste lunsj inne på et mall.
Jeg hadde undersøkt litt på forhånd så jeg visste at det var bowling på senteret. Etter litt overtalelse fikk jeg Jonas til å være med å spille bowling :)


Den første runden vant Jonas 77-60. Det var litt vanskelig å si hvem som vant den andre runden ettersom den slo seg litt vrang og sluttet spillet før mitt siste kast. Derfor kan man vel si uavgjort på den siste ;)

Etter bowlingturen gikk vi til nattmarkedet. Der gikk vi bare rundt og kikket. Vi endte med å spise på en av bodene inne i nattmarkedet. Maten smakte veldig bra! Nam :)

Den neste morningen stod vi opp og spiste frokost. Helt tilfeldig kom vi i snakk med tre norske jenter som også bodde på hostellet. De skulle ut til en øy å ligge på stranda hele dagen. Vi hang oss like så godt på. Øya het Manukan og det tok ca. 10 minutter med båt fra KK.

Vi gjorde ikke noe spesielt på øya, bare badet, solet og spilte beach ball. Det var en veldig fin øy og det var superdeilig å bade. Det eneste som var negativt var at Jonas ble bitt av en fisk... :( På vei tilbake møtte vi to svenske jenter. Vi snakket med dem hele båtturen og litt etter. Vi planla å møtes til middag alle sammen, de tre norske jentene, de to svenske og Jonas og meg.

Vi spiste middag på en restaurant som het "Little Italy". Det var en veldig koselig restaurant og maten var god :)

I løpet av uka bestemte vi oss at vi ville dra en liten tur innom Brunei, så vi kjøpte oss bussbilletter.
Morningen etter tok vi bussen til Brunei.

torsdag 5. april 2012

Dykking på Mabul, Kapalai og Sipadan :)

Flyturen til Borneo gikk kun med til å sove. Det var veldig deilig etter en ganske søvnløs natt. Jeg sov hele bussturen inn til Samporna. Det var fra Samporna vi tok båten ut til Mabul. Jonas hadde nemlig bestilt dykking til oss i fire dager. Jeg sov også på båtturen ut til Mabul som ca. tok en time. Hele den første dagen var egentlig ødelagt av natten på flyplassen.
Vi slappet av litt mer før vi spiste middag. Middagen var kylling og ris, ikke så veldig spennende.
Den dagen vi kom til Mabul var en lørdag. Det var litt ekstra stemning siden det var lørdag. Det var masse mennesker, god stemning og livemusikk med et band som spilte fint, men han som sang var ikke spesielt flink kan man si.
Vi kom i snakk med to danske jenter som het Ditte og Malene. De var like gamle som meg og var også på backpackertur rundt i verden. Vi satt og snakket og det var veldig koselig.


Det stedet vi bodde på og dykket het Uncle Chang. Uncle Chang var tydeligvis han som eide hele stedet. Han holdt en liten tale på malay og etter det gikk han å delte ut gratis øl. Han satt en hel kasse på bordet vårt som man bare kunne forsyne av. Jeg var fortsatt trøtt og sliten etter natten på flyplassen, så jeg fikk å la meg tidlig, mens Jonas ble sittende ute med Ditte og Malene en stund til.



Dagen etter stod vi opp tidlig for å fikse utstyret vårt og spise litt frokost. Frokosten var ikke noe spesielt god. Det var brune nudler, litt ris og toast som ikke var toastet... Kjip frokost!

Vi dro ut med båten rundt kl. 10. Det er tre øyer å dykke på i området, Mabul (der vi bodde), Kapalai og Sipadan. Sipadan er kjent for å være et av verdens beste dykkesteder. Vi dykket tre dykk den første dagen på Mabul, eller den første dagen med dykking. Vi dykket på Paradise One og Eel garden som er rundt Mabul og det siste dykket var Midreef rundt Kapalai. Jeg har aldri sett så mange fine og kule ting på en gang! Vi så kjempe mange skildpadder. Først syns jeg det var skikkelig kult, men etter vi hadde sett over ti stykker begynte de nesten å bli litt kjedelige.. hehe :)

Vi dykket sammen med to instruktører (gjester som oss, ikke guide) på Eel garden og Paradise One. De var ekstremt flinke og rolige. Anders, som han het var fra Danmark og Alex var fra Tyskland. Vi fant ut at vi skulle dykke sammen på Sipadan noen dager etter.
På kvelden spiste vi middag, kylling og ris igjen, spilte kort og la oss til å sove ganske tidlig. Man bli jo veldig sliten av å dykke tre dykk på en dag.
Dagen etter var ganske lik som den første dagen, men vi hadde tre nye dykkesteder, nemlig Paglima reef, Sea Adventure og Housereef. Det første var et vanlig rev, ikke noe spesielt med området, Sea Adventure derimot var et dykk som gikk under en oljeplattform. Det høres kanskje litt skummelt ut, men det var faktisk et av de beste dykkene jeg hadde på hele turen. Det var helt fantastisk og masse og se på! Det siste dykkestedet het Housereef. Det fikk navnet sitt etter utseende på revet, fordi det er ikke noe vanlig rev, det er nemlig noen som har bygd små hus under vann også latt planter og dyr gjøre det om til et rev. Det var et veldig interessant dykk og vi fikk sett en flamboyen cuttlefish (en tiarmet blekksprut) og mange fine nakensnegler.


Kvelden var egentlig litt slitsom ettersom det var livemusikk hele tiden og det var så ekstremt høyt!! Vi fikk jo helt vondt i hodet. Derfor la vi oss ganske tidlig den dagen også.

Den fjerde dagen skulle vi til Sipadan. Det tok ca. 25 minutter med båt. Vi kom frem og måtte i land og skrive oss inn. Det er spesielle regler på Sipadan, man kan nemlig kun være 120 personer der per dag. Det inkluderer dykkere, snorklere og guider. Derfor må man booke dykkingen en stund før.


Sipadan er et "wall dive". Fra øya går det en grunn del før det går en vegg som raser ned 2 km.. Det første dykket var på South Point. Jeg var veldig spent, fordi jeg visste vi kom til og se haier og jeg ante ikke om jeg ville bli redd eller ikke. Vi hoppet i vannet og gikk ned. Det tok ikke mange minuttene før vi så en HAUG med haier og det var ikke skummelt i det hele tatt! Det skal sies at dette ikke er hvithaier og at jeg nok hadde vært litt mer skremt da pga. størrelsen, men disse haiene var rundt 2 meter lange.
Det var ikke like mange små ting å se på Sipadan som på f.eks Mabul. Det var flere store ting som haier, skildpadder, baracuda osv..
Da vi kom opp fra det første dykket hadde jeg egentlig veldig vondt i hodet. Vi dra til øya og fikk spist litt, drukket litt vann og slappet av før dykk nummer to. Etter en times tid var vi klare for dykk nummer to.
Vi kom oss i vannet og rett under oss var det en skole av baracudaer. Det var hundrevis av dem! Det var også ganske store.Vi lå å så på dem en stund før vi svømte videre. På dette dykket så vi også en del haier. Etter en halvtimestid i vannet begynte jeg å få vondt i brystet. Jeg ignorerte det i et par minutter, før jeg ikke kunne ignorere det mer... Jeg fikk tak i Jonas og singnaliserte at noe var galt. Vi fikk tak i den ene guiden og sa at jeg måtte avbryte dykket. Vi gikk sakte opp og gjorde sikkerhetsstoppet. Mens vi lå der på sikkerhetsstoppet kom alle baracudaene forbi en gang til.
Da vi kom til overflaten fikk jeg av meg utstyret i en fart og la meg ned på båten. Jeg fikk vann og Jonas trykket og kjente rundt på skuldrene mine. Det var i hvert fall ikke noe galt med lungene mine og etter en haug til av kontrollspørsmål fant vi ut at jeg kun hadde fått for mye dykking de siste dagene. Tre dykk per dag tar jo på kroppen. Jeg bestemte meg for å stå over det tredje dykket.


På kvelden satt vi å spilte kort før Anders og Alex kom bort til oss og rett etter kom tre svensker bort, en vi hadde dykket med på Sipadan. Vi ble sittende og snakke, le og kose oss resten av kvelden. På grunn av det som skjedde på Sipadan, bestemte vi oss for å ta den neste dagen kun til avslappning og bli en dag lengre på Mabul for å gjøre ferdig dykkingen vi hadde betalt for.
Den neste dagen ble kun sove lenge, slappe av, se House, spille kort og slappe litt mer av. Vi hadde jo egentlig tenkt å gå på stranda, men ettersom det regnet gikk den planen i do..
Vi hadde to dykk den siste dagen vår på Mabul. Siden vi allerede hadde dykket der så mye så fikk vi velge hvor vi skulle. Vi endte opp med Paradise 2&3 på det første dykket og Lobster wall på det andre. Det var to fine dykk og vi så en stingray, skildpadder og litt andre småting.
Oppholdet på Mabul og Uncle Chang var helt fantastisk! Det eneste som ikke var fantastisk var maten, kylling og ris til vært eneste måltid! Derfor bestemte vi oss for å gå rett og kjøpe en pizza da vi kom i land i Samporna. Båten til Samporna ble veldig forsinket pga en instruktør som tydeligvis var veldig dårlig til å planlegge. Jeg begynte å bli en smule stressa ettersom vi skulle videre med buss. Vi trengte også mat før bussturen siden den var på ni timer. Etter en stund kom den treige instruktøren og han tok seg sin tid før han sendte elvene sine avgårde til å ta båten. Heldigvis var vi med en veldig rask speedbåt så vi rakk og kjøpe mat og vi rakk bussen. Det var himmelsk og spise en pizza! Ikke mer kylling og ris på en stund!

Kuala Lumpur

Vi landet ganske sent i Kuala Lumpur og tok toget inn til byen. Vi tok taxi til hostellet som midt i hjertet av China Town.


Etter vi fikk slengt fra oss bagasjen på rommet gikk vi ned på gata for å finne litt å spise. Vi endte opp på en liten gaterestaurant der man kunne grille. Du pekte på de tingene du ville av ferskvarene også grillet de det. Det smakte veldig godt :) Det eneste som ikke var helt bra var at det løp rotter rundt bena våre. Jeg er ikke så veldig glad i kryp av det slaget, så jeg tok en ekstra stol til å ha bena :)
Dagen etter kjøpte vi oss billetter til å gå opp i teletårnet og til aquariet. Vi tok skytrain gjennom byen før vi gikk gjennom noen senter. Da vi kom ut la vi merke til at vi faktisk var inne i Petronas Towers. Vi gikk til teletårent og kom oss opp i toppen. Det var ikke noe spesielt egentlig... Det var en storby, som så mange andre jeg har sett...

Vi dro på Aquaria KLCC. Det var masse fine fisker og en lang glasstunnel der man kunne se haier, rokker og andre større fisker. Den var veldig mye lengre enn den i Kattegatcenteret i Grenå.

Vi tok oss en liten tur til Megamall der vi fant en dykkerbutikk. Jeg kjøpte meg en våtdrakt og Jonas kjøpte seg en bok om macrolife i Malaysia og en fleec-dykkegenser, eller hva man nå skal kalde det. Vi spiste en pizza på senteret før vi dro hjem og slappet av.
Den siste dagen sov vi lenge, pakket og gjorde egentlig ikke noe spesielt. Vi dro til flyplassen rundt kl. 18.00 på kvelden. Siden flyet vårt gikk så veldig tidlig om morningen bestemte vi oss for å sove på flyplassen. Vi satt oss på McDonalds, siden den hadde døgnåpent, vi spilte kort og la oss til å prøve å sove. Jeg klarte ikke å sove i det hele tatt så vi flyttet oss inn i terminalen. Der fikk vi sovet litt, men det var ikke verdens beste søvn man fikk på et gulv inne på en flyplass... Det er sikkert!
Vi stod opp kl. 05.00 og spiste litt frokost før vi gikk på flyet på vei til Borneo :)

- Jeg glemte nesten å skrive at vi fant en norsk kjede inne på flyplassen, nemlig "Bakern" (hvis jeg ikke husker feil navn). Det var kult uansett :)