torsdag 5. april 2012

Dykking på Mabul, Kapalai og Sipadan :)

Flyturen til Borneo gikk kun med til å sove. Det var veldig deilig etter en ganske søvnløs natt. Jeg sov hele bussturen inn til Samporna. Det var fra Samporna vi tok båten ut til Mabul. Jonas hadde nemlig bestilt dykking til oss i fire dager. Jeg sov også på båtturen ut til Mabul som ca. tok en time. Hele den første dagen var egentlig ødelagt av natten på flyplassen.
Vi slappet av litt mer før vi spiste middag. Middagen var kylling og ris, ikke så veldig spennende.
Den dagen vi kom til Mabul var en lørdag. Det var litt ekstra stemning siden det var lørdag. Det var masse mennesker, god stemning og livemusikk med et band som spilte fint, men han som sang var ikke spesielt flink kan man si.
Vi kom i snakk med to danske jenter som het Ditte og Malene. De var like gamle som meg og var også på backpackertur rundt i verden. Vi satt og snakket og det var veldig koselig.


Det stedet vi bodde på og dykket het Uncle Chang. Uncle Chang var tydeligvis han som eide hele stedet. Han holdt en liten tale på malay og etter det gikk han å delte ut gratis øl. Han satt en hel kasse på bordet vårt som man bare kunne forsyne av. Jeg var fortsatt trøtt og sliten etter natten på flyplassen, så jeg fikk å la meg tidlig, mens Jonas ble sittende ute med Ditte og Malene en stund til.



Dagen etter stod vi opp tidlig for å fikse utstyret vårt og spise litt frokost. Frokosten var ikke noe spesielt god. Det var brune nudler, litt ris og toast som ikke var toastet... Kjip frokost!

Vi dro ut med båten rundt kl. 10. Det er tre øyer å dykke på i området, Mabul (der vi bodde), Kapalai og Sipadan. Sipadan er kjent for å være et av verdens beste dykkesteder. Vi dykket tre dykk den første dagen på Mabul, eller den første dagen med dykking. Vi dykket på Paradise One og Eel garden som er rundt Mabul og det siste dykket var Midreef rundt Kapalai. Jeg har aldri sett så mange fine og kule ting på en gang! Vi så kjempe mange skildpadder. Først syns jeg det var skikkelig kult, men etter vi hadde sett over ti stykker begynte de nesten å bli litt kjedelige.. hehe :)

Vi dykket sammen med to instruktører (gjester som oss, ikke guide) på Eel garden og Paradise One. De var ekstremt flinke og rolige. Anders, som han het var fra Danmark og Alex var fra Tyskland. Vi fant ut at vi skulle dykke sammen på Sipadan noen dager etter.
På kvelden spiste vi middag, kylling og ris igjen, spilte kort og la oss til å sove ganske tidlig. Man bli jo veldig sliten av å dykke tre dykk på en dag.
Dagen etter var ganske lik som den første dagen, men vi hadde tre nye dykkesteder, nemlig Paglima reef, Sea Adventure og Housereef. Det første var et vanlig rev, ikke noe spesielt med området, Sea Adventure derimot var et dykk som gikk under en oljeplattform. Det høres kanskje litt skummelt ut, men det var faktisk et av de beste dykkene jeg hadde på hele turen. Det var helt fantastisk og masse og se på! Det siste dykkestedet het Housereef. Det fikk navnet sitt etter utseende på revet, fordi det er ikke noe vanlig rev, det er nemlig noen som har bygd små hus under vann også latt planter og dyr gjøre det om til et rev. Det var et veldig interessant dykk og vi fikk sett en flamboyen cuttlefish (en tiarmet blekksprut) og mange fine nakensnegler.


Kvelden var egentlig litt slitsom ettersom det var livemusikk hele tiden og det var så ekstremt høyt!! Vi fikk jo helt vondt i hodet. Derfor la vi oss ganske tidlig den dagen også.

Den fjerde dagen skulle vi til Sipadan. Det tok ca. 25 minutter med båt. Vi kom frem og måtte i land og skrive oss inn. Det er spesielle regler på Sipadan, man kan nemlig kun være 120 personer der per dag. Det inkluderer dykkere, snorklere og guider. Derfor må man booke dykkingen en stund før.


Sipadan er et "wall dive". Fra øya går det en grunn del før det går en vegg som raser ned 2 km.. Det første dykket var på South Point. Jeg var veldig spent, fordi jeg visste vi kom til og se haier og jeg ante ikke om jeg ville bli redd eller ikke. Vi hoppet i vannet og gikk ned. Det tok ikke mange minuttene før vi så en HAUG med haier og det var ikke skummelt i det hele tatt! Det skal sies at dette ikke er hvithaier og at jeg nok hadde vært litt mer skremt da pga. størrelsen, men disse haiene var rundt 2 meter lange.
Det var ikke like mange små ting å se på Sipadan som på f.eks Mabul. Det var flere store ting som haier, skildpadder, baracuda osv..
Da vi kom opp fra det første dykket hadde jeg egentlig veldig vondt i hodet. Vi dra til øya og fikk spist litt, drukket litt vann og slappet av før dykk nummer to. Etter en times tid var vi klare for dykk nummer to.
Vi kom oss i vannet og rett under oss var det en skole av baracudaer. Det var hundrevis av dem! Det var også ganske store.Vi lå å så på dem en stund før vi svømte videre. På dette dykket så vi også en del haier. Etter en halvtimestid i vannet begynte jeg å få vondt i brystet. Jeg ignorerte det i et par minutter, før jeg ikke kunne ignorere det mer... Jeg fikk tak i Jonas og singnaliserte at noe var galt. Vi fikk tak i den ene guiden og sa at jeg måtte avbryte dykket. Vi gikk sakte opp og gjorde sikkerhetsstoppet. Mens vi lå der på sikkerhetsstoppet kom alle baracudaene forbi en gang til.
Da vi kom til overflaten fikk jeg av meg utstyret i en fart og la meg ned på båten. Jeg fikk vann og Jonas trykket og kjente rundt på skuldrene mine. Det var i hvert fall ikke noe galt med lungene mine og etter en haug til av kontrollspørsmål fant vi ut at jeg kun hadde fått for mye dykking de siste dagene. Tre dykk per dag tar jo på kroppen. Jeg bestemte meg for å stå over det tredje dykket.


På kvelden satt vi å spilte kort før Anders og Alex kom bort til oss og rett etter kom tre svensker bort, en vi hadde dykket med på Sipadan. Vi ble sittende og snakke, le og kose oss resten av kvelden. På grunn av det som skjedde på Sipadan, bestemte vi oss for å ta den neste dagen kun til avslappning og bli en dag lengre på Mabul for å gjøre ferdig dykkingen vi hadde betalt for.
Den neste dagen ble kun sove lenge, slappe av, se House, spille kort og slappe litt mer av. Vi hadde jo egentlig tenkt å gå på stranda, men ettersom det regnet gikk den planen i do..
Vi hadde to dykk den siste dagen vår på Mabul. Siden vi allerede hadde dykket der så mye så fikk vi velge hvor vi skulle. Vi endte opp med Paradise 2&3 på det første dykket og Lobster wall på det andre. Det var to fine dykk og vi så en stingray, skildpadder og litt andre småting.
Oppholdet på Mabul og Uncle Chang var helt fantastisk! Det eneste som ikke var fantastisk var maten, kylling og ris til vært eneste måltid! Derfor bestemte vi oss for å gå rett og kjøpe en pizza da vi kom i land i Samporna. Båten til Samporna ble veldig forsinket pga en instruktør som tydeligvis var veldig dårlig til å planlegge. Jeg begynte å bli en smule stressa ettersom vi skulle videre med buss. Vi trengte også mat før bussturen siden den var på ni timer. Etter en stund kom den treige instruktøren og han tok seg sin tid før han sendte elvene sine avgårde til å ta båten. Heldigvis var vi med en veldig rask speedbåt så vi rakk og kjøpe mat og vi rakk bussen. Det var himmelsk og spise en pizza! Ikke mer kylling og ris på en stund!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar