lørdag 28. januar 2012

Hong Kong og Macau


Det var fryktelig trist å si ha det til Anja på flyplassen i Dar es Salaam... Det var trist at vår perfekte ferie var over, at jeg ikke skal se henne på lenge og tanken på å være alene. Vi satt ved hver vår gate og ventet. Det var en glassvegg imellom oss, så vi kunne se hverandre og så vidt snakke litt. Jeg var den første som skulle boarde flyet. Jeg tror alle kunne se at jeg var veldig lei meg.... Jeg fant sete mitt og satt meg ned. Heldige meg, det kom en norsk dame fra Trondheim og hun skulle sitte på samme treer som meg :) Hun het Monica, superkoselig dame. Det gjorde alt! Vi snakket i ett kjør fra Dar es Salaam til Doha og i Doha spiste vi litt før jeg skulle videre med det neste flyet. Det var en skikkelig lettelse å møte en så hyggelig person som du kunne snakke masse med. Den neste flygningen var lengre og mer slitsom siden jeg reiste om natten i afrikansk tid. Heldigvis fikk jeg sove mesteparten av flygningen.
Jeg hadde verdens mest irriterende taxisjåfør fra flyplassen til Kowloon. Kowloon er en av de tre store delene Hong Kong er delt inn i: Hong Kong Island, Kowloon og New Terreories.




Hong Kong er et spesielt sted. Det er veldig vestelig, men forskjellen er menneskene. Det er EKSTREMT mye mennesker her. Det er fullt kjør hele tiden. Hvis du vil slappe av er det nok ikke byen å dra til, men mat, shopping, utsikt osv er veldig bra her. Jeg har vært uheldig med været. Det har vært tåkete hver eneste dag og det har vært mellom 7-10 grader ute.. Ikke spesielt varmt.. Det første jeg gjorde etter jeg kom til hostellet var å gå i en klesbutikk og kjøpe en ytterjakke og en langbukse.

Min første kveld her møtte jeg Jonny Bee. Han har studert med Jonas så jeg kjenner han gjennom Jonas. Vi spiste middag. Det var en sær opplevelse. Du ble most inn på samme bord sammen med helt tilfeldige mennesker. Alle sitter rundt det lille bordet og spiser sammen. Det er sært, absolutt ingen mulighelt til å sitte stille alene å snakke og spise. Etter maten gikk vi ut for å se på fyrverkeriet som var i forbindelse med Chinese New Year (23.jan). Da jeg kom hjem for å legge meg fant jeg ut at naboen min er glad i å snorke.... Jeg hører han gjennom veggen.

På onsdag gjorde jeg ikke noe spesielt på begynnelsen av dagen. Jeg begynte å bli litt rastløs og ensom. Derfor bestemte jeg meg for å bite tennene sammen og bare finne noen mennesker jeg kunne snakke med. Jeg møtte en tysk mann som jeg drakk en kopp med, men etter det møtte jeg på to tyske jenter, Ira og Jenny. De trengte internett så jeg tilbød dem å låne min data og etter det hadde jeg noen å være med de neste to dagene.

Fra venstre: meg, Jenny, Ira

Vi tre var sammen hele tiden og de inviterte meg til Changsha som er en by i Kina. Ira og Jenny bor i Changsha og studerer mandarin.
Vi gikk til Soho og til et tempel. De hadde ekstremt mye røkelse der, så jeg måtte gå ut fanske fort.




Soho hadde masse små markeder som solgte alle mulig slags grønnsaker og fisk av alle slag.



Det er morsomt hvor tilfeldig alle ting er når du er ute og reiser som dette. Vi møtte en mann som heter Matthew på Stabucks og plutselig hadde vi en til å henge oss på. Det var veldig kjekt for meg å møte noen fler siden Ira og Jenny skulle hjem dagen etter. Jeg møtte Matthew på HK Island og vi spiste frokost på Starbucks. Han bor i Taiwan i Taipei. Det er tydeligvis mange ute og reiser nå, men det er ikke så rart siden det er Chinese New Year nå.

Matthew og jeg møtte en jente han kjente og hennes tre venninner, alle fire var fra Kina.


Fra venstre: Silia, Serena, Yuki, Heidi, Matthew og meg.

De viste oss rundt i New Terretories. Vi dro til Tai Po Market og gikk rundt en stund før vi satt oss på en liten restaurant. Der bestilte de rundt ti forskjellige kinesiske retter og jeg fikk smake på alt inkludert en kald melkete med isbiter i (som smakte veldig spesielt, ikke vondt, men veldig spesielt). De insisterte på å betale alt og det var jo veldig hyggelig av dem :) Vi fortsatt turen til et festivalområde der vi kunne se på ønsketreet. Alle fikk en plastikklementin med et rødt silkebånd på og en rose lapp. På den rosa lappen skulle du skrive ønskene dine for dette året, brette det sammen, henge det på klementinen og så kaste klementinen med den rosa lappen opp i ønsketreet. Det var ganske vanskelig å få den til å henge der, så jeg måtte kaste den opp mange ganger.



På kvelden gikk vi ut og spiste middag før vi gikk til havna og så på lyshowet. Der møtte vi noen venner av Matthew. Alexander (Aussie) jobber i Vietnam, Tom (UK) jobber i Beijing og han siste fikk jeg ikke helt med meg hva drev med... Det er superfint å reise alene. Du blir tvunget til å gå ut å møte mennesker og når man gjør det så møter man så ekstremt mange fantastiske mennesker :)

I dag (lørdag) dro Jonny Bee og jeg til Macau. Macau er litt likt HK med tanke på at du ikke trenger visum og det er en del øyer og en del som hører til fastlandet. Macau er kjent for sine ekstremt store casinoer. Det omsettes faktisk mer penger i Macau enn i Las Vegas.



Jeg måtte jo selvfølgelig prøve og jeg vant rundt HK$88 (100 HK$ er ca. 70 NOK). Det er ikke ekstremt mye penger, men det var morsomt å vinne litt i hvert fall. Utenom å gå på casioner gikk vi for det meste rundt, tok noen bilder, snakket og spiste. Dagen var veldig fin, helt til jeg fant ut at noen hadde stjålet lommeboka mi. Jeg hadde litt penger, hotellromnøkkelen og bankkortet mitt. Jeg bestemte meg for at det ikke skulle ødelegge dagen og nårjeg ser tilbake nå har det vært en kjempefin dag :)

Og jeg måtte jo selvfølgelig ha et hoppebilde fra Macau:


søndag 22. januar 2012

Stone Town

I dag kom Anja og jeg til Stone Town. Fy søren, det er et kult sted! Det er mennesker overalt og det er masse små trange smug. Havna er også noe for seg med både nye båter, noen ekstremt gamle båter og noen båter der du kun ser toppen.. Resten er på bunnen...


Vi kom tidlig til Stone Town og Dhow Palace Hotel i dag. Med bagasjen på hotellrommet var vi klare til å se byen. Vi skulle bare ta ut litt penger først..... Men det var lettere sagt enn gjort. Først fulgte en mann oss rundt hele byen og vi fikk ikke tatt ut penger på en eneste av de tre ATM'ene vi gikk til. Selvfølgelig skulle han ha penger for å følge oss rundt. Det er noe de ikke helt har skjønt her. Hvis du ikke vil ha hjelp eller ikke vil bli fulgt rundt kan de jo ikke forvente at du skal betale. Det er ganske kjedelig å betale for noe du ikke har bedt om. Han første var grei, han gjorde tross alt et forsøk på å finne en bank til oss. De to andre kunne jeg godt vært foruten...


Anja gikk opp på rommet for å slappe av, mens jeg fortsatte jakten på en bankomat. Til slutt gjenkjente jeg en jente som stod i køen foran Anja og meg i en av bankene vi var i. Heldigvis kunne man visst ta ut penger på en bank med en giraff på. Så var det bare å finne den da... Da kom det selvfølgelig en annen fyr for å følge meg rundt. Det er umulig å bare spørre om veien.

Når jeg endelig hadde blitt litt rikere hentet jeg søs og vi spiste lunsj. Lunsjen ble etterfulgt av en runde med shopping og en del pruting. Det er jeg alvorlig lei av nå... Resten av dagen gikk med til å slappe av og prøve å få hodepinen til å gå over. Nå har vi akkurat spist middag og nå gleder jeg meg til å sove! :)

Kendwa, Zanzibar

Nå har Anja og jeg kommet oss til Zanzibar. Vi bor på White Sand Hotel som ligger i Kendwa. Det er nord på Unguja (eller Zanzibar Island). Jeg må si at jeg syns det var litt kjipt å sette seg på flyet til Zanzibar fra Nairobi. Kenya har virkelig fått en plass i hjertet mitt og det er et land jeg absolutt skal tilbake til.
Flyturen gikk fint og begge to sov fra vi lettet til vi landet. Kenya Airways er egentlig et ganske fint selvskap, har jeg konkludert med. På Zanzibar regnet det så mye da vi skulle lande at flyet måtte gå opp igjen og lande på en annen rullebane. Etter passkontrollen tok vi taxi til Kendwa. Taxituren tok rundt 1 time.

En ting som er litt absurd er pengene her. De har tanzanianske shilling. 10.000 shilling er 50 kr. Det føles litt rart å skulle betale godt over 150.000 for en taxitur på en time.....

Kendwa er ikke et spesielt stort sted og jeg er egentlig litt overrasket over hvor lite som skjer her. Hotellrommet er veldig enkelt og ser helt greit ut, ikke noe mer enn det. Det eneste som ikke er så fint er at vi har kun en gardin til dodør.... (fine trommer, ikke sant?)






Det er veldig mange selgere her som selger vesker, smykker og diverse strandskjørt, men det er INGEN som selger håndkleder. Det er skikkelig irriterende for jeg har jo kun med meg et mikrohånklede. Vi fikk heldigvis lånt noen ekstra håndkleder på hotellet :) De første dagene her har gått med på å spise, snakke og kose oss.




I går (tirsdag) dykket jeg. Da måtte jeg bort til nabotettstedet som heter Nungwi. Nungwi er egentlig kjent for å ha finere strender enn Kendwa, men hvis du spør meg så er strendene i Kendwa mye finere. Man kan gå mellom Nunwgi og Kendwa og det tar ca. 25 min. Det eneste problemet med å gå er tidevannet. Hvis du er uheldig blir du fanget i en lomme og du må risikere å svømme deg tilbake. Derfor er det kanskje bedre å ta en taxi. Det var på Mnemba Island jeg var å dykket. Det var fire tjsekkiske menn, en franskmann og meg som dro ut. Jeg følte meg litt alene først, men så kom jeg i snakk med han ene tjsekkeren.

Det var kun tre av oss som skulle dykke, de andre skulle snorkle. Jeg må innrømme at jeg var bittelitt skuffet over dykkene. Det var ganske dårlig sikt. Det pleier visst ikke å være så dårlig sikt, men det var veldig mye bølger. Bølgene resulterte i at båtturen hjem tok ekstremt land tid. Det var kaldt og kjedelig. De fire tjsekkiske mennene prøvde å være så hyggelig de kunne og lot meg sitte i sola og jeg fikk låne en regnjakke av han ene. Det var en koselig tanke med regnjakka, men det var bare kaldt så jeg satt meg nede på gulvet og ventet og ventet...... Til slutt kom vi frem og jeg begynte å gå. Selvfølgelig kom jeg på at jeg hadde glemt skoene mine da jeg kom halvveis, så da måtte jeg snu.

Siden vi har vært på safari en uke nå så var det jo på sin plass at vi så "Lion King". Det var veldig morsomt å se den nå. Vi kjente jo igjen alle dyrene og til og med lydene var kjente. Anja har vært dårlig de siste dagene, så vi har ligget inne å sett på "Sex and the city".

I dag (fredag) har vi vært på kryddertur. Vi har sett de forskjellige plantene og nøttene og blitt fortalt hvordan man lager forskjellig krydder. Underveis fikk vi masse forskjellige ting som var flettet av koksnøttplanten. Vi fikk veske, krone, en ring, to kjeder og noen andre småting. Vi var veldig fine... Bare se:

Jeg tror det krydderet som så kuleste ut er muskat.


Koksnøttmelk er ok, men heller ikke den beste tingen jeg har smakt. Vi fikk en demonstrasjon på hvordan man klatrer opp i en kokspalme. Det så egentlig ganske skummelt ut, men litt kult også ;)
Til slutt fikk vi smake på en haug med frukter :) Jeg likte nesten alt, men jeg er fortsatt inne fan av ananas og papaya...

Dette er vår siste dag i Kendwa og i morgen skal vi til Stone Town :)

søndag 15. januar 2012

Safari i Kenya :)

Safarien begynte med et lite fellesmøte dagen før avreise. Da hilste vi på guiden vår, Fuharini og nesten alle som skulle være med. Vi er åtte jenter/damer. Det er to fra Østerrike, Julia og Maria, to fra Canada, Moreen og Marian, og fire fra Norge, Everlinn, Dagfrid, Anja og meg. Dagfrid og Everlinn er 92-modeller, som meg :) De er fra Sogndal. Det er en ekstremt koselig gjeng vi er og det kommer til å bli en super uke :)
Her er gruppa vi reiser med:






Fra venstre: Marian, meg, Everlinn, Dagfrid, Anja, Maria, Julia og Moreen.

Dag 1:

Første dag med safari. Exiting! :) Dagen i dag var en reisedag. Vi skulle til Samburu National Park. Samburu er ca. 7 timer med kjøring fra Nairobi, litt avhengig av kø osv. Vi traff kun en kø og den satt vi i rundt 30 min. Det var på vei ut av Nairobi. Det bor ca. 5,4 mill mennesker i Nairobi, så det var ekstremt mange mennesker når vi sto i kø. Alle gikk rundt bilen og stirret litt mistenkelig inn i bilen. Vi fikk beskjed om å lukke vinduene. Som vi forstod var det pga. tyver.

En ting vi fant ut mens vi kjørte var at små motorsykkeltreff tydeligvis er tingen ;) Det var ekstremt mye spennende å se på veien. Alt er nytt og man blir bare sittende å se. Når vi snakker om å se på ting: de innfødte ser en del. Guiden vår fortalte at noen tror at hvite mennesker er spøkelser og hekser, fordi i deres verden finnes det kun mennesker som dem (etter det de tror i hvert fall). Vi fikk ekstremt mange forskjellige blikk. Noen smilte til oss og vinket (det var få), noen stirret ekstremt og andre så veldig skeptiske eller sure ut. En dame som kjørte i en annen bil hadde sønnen sin på fanget, sønnen sov, men da hun så oss vekte hun dem og begynte å peke på oss. Det føltes ganske spesielt at folk peker sånn, akkurat som om vi sto til utstilling på et museum eller noe.

Vi stoppet for å spise lunsj og da fikk vi se hvordan alle de flotte trefigurene ble skåret ut. Det er virkelig fantastisk håndtverk! De prøvde selvfølgelig å få oss til å kjøpe noen trefigurer, men de var litt store kanskje...? Men, alt kan fikses. Sjekk dette skiltet:


Etter ennå en lang etappe med kjøring kom vi til Samburu. Der skulle vi møte Samburu-stammen og kjøre gjennom nasjonalparken før vi kom til Samburu Camp Lodge. Vi danset med de innfødte og lærte en del om stammen deres. De hadde noen store kjeder som de gikk med, alle sammen, både gutter og jenter. Vi fikk prøve de mens vi danset rundt. Etter det fikk vi se husene deres, hvordan de lagde ild og så hilste vi på de små barna. Jeg ble helt forelsket i en liten jente. Hun hadde mistet foreldrene sine og levde der med stammen. Alle passet kjempe godt på henne. Jeg lekte litt med henne og holdt henne i hånda en liten stund. Da vi skulle dra kunne jeg ikke noe for det, men det kom noen tårer.





Siste del av turen gikk gjennom nasjonalparken. De første 20-30 minuttene så vi antiloper for det meste, det var nemlig for varmt for dyrene å være ute. Etter et lite stykke til kom vi til noen store elefanter! De var skikkelig nære bilen og vi fikk en del gode bilder :)




Da vi kom til campen valgte vi oss hvilket telt vi ville ha, vi ble vist til doen og dusjen og plutselig stod det fire kjempestore elefanter rett bak teltet. De hadde en elefantbaby, så uheldigvis for oss var de ganske aggressive. De begynte å brøle og løpe møt oss. Vi fikk selvfølgelig fikk alle panikk og løp og kastet oss inn i bilene. De kom vakter med gevær for å skremme dem vekk og etter et lite opphold i bilen hadde elefantene dratt sin vei og vi kunne slappe av.

Alle var slitne etter den lange reisen, så alle var kanskje slappe ved middagsbordet. Vi fikk vegetarsupper og noe kylliung-masala og ris. Det var kjempe godt. Kokken vår heter Francis og er veldig flink :) Etter litt snakking gikk alle i seng, så nå skal jeg også sove.

God natt!

Dag 2:

I dag stod vi opp kl. 05.45. Grunnen til at vi skulle så tidlig opp var at en del av dyrene man ser i nasjonalparken ikke er ute midt på dagen for da er det for varm. Det er i hovedsak dyr som leopard, geopard og løve. Vi fikk en rask frokost før vi satte oss i bilene. Bilene er sånn ar man kan løfte på taket og stå inni bilen. Da kan man se ut og ha soltak :) Sjåføren vår er virkelig flink. Han har vært sjåfør i Samburu National Park i 16 år! Han hadde et super godt øye og lærte oss masse om de forskjellige dyrene.

Turen gikk fint og vi fikk se en flokk med sikker 50-100 elefanter, en flokk med 18 giraffer, villsvin, dik-dik, antilope, gazelle og geopard. Geopardene var helt klart det som tok lengst tid. Vi måtte så i hvert fall 30 min før den ene begynte å komme litt frem. Det var to stykker som gjemte seg inni buskene.



Alle sjåførene hadde telefoner der de kunne kommunisere og si hvor de forskjellige dyrene var, så hvis sjåføren sa: "Sit down", da visste vi at det var noe spennende å se. Så kjørte han som en gal, på de humpete veiene, sånn at vi fikk sett alle dyrene.

Da vi kom tilbake til campen var det lunsj. Det var supergodt! Vi fikk spagetti, kjøttsaus (kenyansk måte), pannekaker, salat, omelett.. Wow! Francis kan lage mat. Etter vi hadde spist gikk vi til Samburu Camp Lodge og der kunne vi bade i svømmebassenget og dusje. Det var veldig deilig! Etter "pausen" skulle vi ut igjen. Da var jeg så ekstremt sliten at jeg sovnet og sov nesten hele den andre safari-runden. Jeg var ikke den eneste, for Everlinn var også veldig trøtt. De andre hadde kun sett det samme som vi hadde sett tidligere, så det var fint vi ikke gikk glipp av noe ordentlig morsomt. Da vi kom hjem var middagen klar og etter middagen var det tid rundt bålet. Vi hørte noen kenyanske sanger før vi fire nordmennene sang "Alle fugler" tostemt. Fuharini var kjempeimponert, hehe :) Nå skal jeg enedelig sove etter en lang dag. Det blir ekstremt deilig, før vi skal tidlig opp igjen i morgen også.

Dag 3:

I dag stod vi opp tidlig, spiste god frokost og satt oss i bilen for å dra til Lake Nakuru. Det skal vi være de neste to nettene. Vi skal ikke bo inni reservatet som vi har gjort nå i Samburu, men vi skal sove rett utenfor parken, så vi trenger ikke være redde for elefantangrep nå ;) Vi skulle ikke ha en "game drive" i dag (det er selve safarien), men vi fikk beskjed om at det var to cheetas (geoparder) i nærheten, så vi dro for å sjekke ut dem. Vi fikk se dem ennå nærmere enn i går :) Etter en stund la de seg til å sove så vi kjørte videre. Jeg satt å tittet litt rundt mens vi kjørte videre og plutselig så jeg noen ører som beveget på seg. Jeg har hatt veldig mange falske løve-alarmen, men denne gangen var jeg faktisk veldig sikker. Jeg skrek stopp og alle hoppet opp. Det var en dame-løve. Den kom gående opp og stilte seg opp. Vi fikk tatt en haug av bilder på veldig nært hold. Det var supert! Det gjorde dagen :D Jeg er ganske fornøyd med meg selv at det var jeg som så den. Stolt :)



Det meste av veien til Nakuru sov alle vi fire i vår bil. I den andre bilen var det en som følte seg dårlig og det hjalp ikke akkurat med de humpete veiene kan jeg tenke meg. Her kaller de kjøring på humpete veier: "African massage". Så i dag har vi fått masse african massage.

På veien stoppet vi og spiste lunsj, varm lunsj. Francis lager virkelig god mat! Etter lunsjen kjørte vi et lite stykke før vi stoppet på en teplantasje. Der lærte vi hvordan man lager både te og kaffe.



Denne campen er en del finere enn den vi bodde på i Samburu. Vi har faktisk en do her. Vi slipper det hullet i bakken. Her har vi en spisesal og det er faktisk en bar her også, hehe :) Dette føles nesten som luksus i forhold til det vi hadde og visst nok skal det være ennå finere i Masai Mara :) Heldigvis går det den rette veien.

Nå er jeg veldig klar for en ny dag og jeg er klar for å få med meg resten av "the big 5". Hvis dere ikke visste det så er "the big 5" elefant, løve, leopard, bøffel og nesehorn. Giraff, flodhest og geopard er ikke med i "the big 5", men det har vært kult å se geopard og giraff. Jeg håper vi får se ennå mer i morgen og i Masai Mara.



Dag 4:

I dag hadde vi såkalt "game drive" hele dagen. "Game drive" er selve safarien. Vi var i "Lake Nakuru Reserve". Denne parken var helt annerledes fra Samburu. I Samburu var det masse små humpete veier og du kunne kjørte nesten overalt, mens her var det mer organiserte veier (men humpete) med en del jorder og en del skog om hverandre.

Frem til i dag har vi sett løve, elefant, bøffel, nesehorn og leopard. Vi så løve og elefant i Samburu, så vi hadde en del dyr vi gjerne ville se i dag så vi kunne si at vi har sett alle dyrene i "the big 5". Vi så zebra, vannbukk, pelikan, impala, gazelle og en haug med andre dyr. En av de første tingene vi også så var nesehornet. Vi så det kun på veldig lang avstand, men heldigvis hadde vi en supergod sjåfør som kunne triksene, så plutselig sto vi kun noen meter fra et kjempestort nesehorn!



Da kunne vi krysse av en til på listen. De neste timene var egentlig ganske stille og kjedelige. Vi så en haug med bøffler, men de fant vi raskt ut at ikke var så veldig skjeldne. Vi stoppet på et kjempefint punkt og tok en del bilder og spiste lunsj. Etter lunsj kjørte vi en del rundt og kikket videre, men ikke noe spesielt skjedde.

Så møtte vi på en flokk med aper. Da ble det litt action. Sjåføren vår (jeg vet ikke om jeg har skrevet det før, men han heter Richard) tok opp en appelsin og viste det til apene. De begynte å småløpe etter bilen. Etter det, smart som jeg var, viste jeg dem bananen min. Den første gangen løp de litt mer, men den andre gangen jeg viste den skjønte jeg at de ville komme for å ta den. Plutselig var det en ape på panseret av bilen og alle skrek: "DRIVE!!!!" og plutselig hoppet det en ape inn gjennom taket, med en liten babyape på magen, og tok bananen! Alle vi som satt bak i bilen hoppet rundt og skrek, mens sjåførens holdt på å le seg i hjel. Bare sjekk den frekke apen:


Da vi hadde roet oss etter apen kom det et call på Richard sin telefon og han begynte å kjøre i et ekstremt tempo. Vi kjørte faktisk i 80 km/t på de ekstremt humpete veiene. Vi tenkte at nå skulle vi få se en hannløve eller en leopard. Det var det eneste vi virkelig, virkelig ville se. Da vi kom frem var det...... en ape..... Vi ble jo ganske skuffet for å si det sånn. Apen var kul den, men ikke akkurat det vi hadde forventet. Etter vi hadde sett den satt han i et ekstremt tempo igjen.

ENDELIG! Det var en leopard som lå i et tre og sov. Den var et lite stykke unna, men vi fikk noen gode bilder.



Da vi hadde sett på leoparden en stund sa Richard at det også hadde blitt sett en løve i nærheten, så da var det i 80 km/t igjen. Da vi kom fram var det ikke bare en, det var tre løver, tre hannløver. De var ganske unge og hadde ikke de største mankene, men de var kjempefine og ekstremt nære oss.

Det er visstnok ikke så vanlig og få se alle i the big 5 første gang du er på safari. En av grunnene er fordi leoparden er så ekstremt vanskelig å se. Den jakter om natta og ligger for det meste stille om dagen.

Det var den perfekte avslutningen på en ca. åttetimers lang game drive i Nakuru. I dag har vi også gjort listen ferdig. VI HAR SETT "THE BIG 5" :D

Dag 5:

I dag var en det reisedag igjen. Vi pakket og forlot campen i Nakuru. Veien til Masai Mara var ganske lang og humpete. Vi sov veldig mye av turen, men etter en del tid var det faktisk umulig å sove. Det humpet så ekstremt!! Vi har i hvert fall fått vår dose av african massage i dag. Vi kjørte på den humpete veien i 2-3 timer. Jeg har blitt ganske vant til humpete veier, men veien til Masai Mara var KJIP!

Da vi endelig kom frem var det et fint område. Forskjellen fra de andre stedene er at vi har mye større telt med senger inni. Området er fint nok, men både Anja og jeg konkluderte med at vi likte det forrige stedet best.

Etter lunsj i campen hadde vi en liten pause før vi dro på en game drive i Masai Mara Reserve. Vi så en haug med wild beast (gnu). Etter vi hadde kjørt i ca. 3 min fikk vi en call på radioen om at det var en geopard rett ved. Geoparden var veldig nærme. Den var så fin!



Vi hadde to timer og tretti minutter i parken i dag og vi endte med å sitte å se på geoparden hele tiden. Det var en flokk med gazeller i nærheten, så vi så at geoparden prøvde å jakte. Gazellene kan løpe 90 km/t og geoparden 110 km/t. Derfor må geoparden være nærme for å kunne angripe for ellers vil gazellene bare løpe fra den. Goparden er rask, men den orker ikke å løpe så fort i lengre perioder.

Vi fikk aldri sett den jakte og fange byttet, men den klatret i et tre og litt sånn. Etter game drive var det middag og resten av kvelden gikk til snakking :)

Dag 6:

I dag hadde vi full dag i Masai Mara Reserve. Den første delen av dagen så vi ikke så mye, men etter hvert kom vi over en geopard. Den var kjempe fin og søt. I løpet av tiden før lunsj så vi faktisk fem geoparder. Vi fikk ikke se dem jakte. De lå bare stille i skyggen og slappet av. Etter litt mer kjøring fikk vi et call og det var løver i nærheten. Da vi kom så vi bare tre, men ettersom vi stod der kom det flere og flere. Vi så hele ni løver. Furahini og Richard sa at det helt sikkert var enda flere også, men vi "bare" sett ni.

Vi spiste lunsj i reservatet. Furahini sa vi skulle spise under et tre. Jeg trodde kanskje det var tull, men det var det ikke. Vi fant oss et tre og der spiste vi lunsj.



Etter lunsj kjørte vi til elva som går gjennom Masai Mara. På vei dit klarte vi å sette oss fast i et gjørmehull og vi måtte ut å dytte bilen. Vi kom oss ut etter en stund... Ved elva så vi både krokkodiller og en haug med flodhester. Etter hvert begynte vi å dra hjemover, veldig fornøyde med alt vi hadde sett. Plutselig stoppet vi og Richard pekte. Det lå en hyene midt i veien. Vi spratt og å begynte å ta bilder og så sier Everlinn: "Er ikke det der en løve?!". Vi kjørte inn i gresset og der lå det fem løver. De lå og spiste. De hadde fanget et vildsvin, eller en pumba som vi sier.


Hyenen snek seg nærmere løvene og stjal en liten bit av pumbaen. Det var tydeligvis ikke greit for da begynte løven å løpe etter hyenen. Det var så morsomt å se og høre, fordi hyenen den lo akkurat sånn som den gjør på "Lion King". Så hvis noen har tvilt på om det er sant at hyener ler, så kan jeg bekrefte det nå.

Alt i alt denne dagen har vi sett 14 løver, 5 geoparder og en haug av andre dyr også. Til sammen på hele safarien har vi sett 19 løver, 9 geoparder, 1 leopard og en haug av elefanter, giraffer, nesehorn, flodhester, krokkodiller, pumba, rev, gnu, hyene, en haug av forskjellige gazeller, hartebeast, zebra osv osv...

Kvelden gikk med til snakking og en flaske champagne som alle delte :)

Dag 7:

I dag er det ennå en reisedag. Dette er den siste dagen av safarien. De som ville hadde en tidlig game drive i dag tidlig. Vi var fem stykker som dro på game drive. Vi så ikke ekstremt mange spennende dyr, men vi fikk med oss soloppgangen :)

Vi fikk frokost når vi kom tilbake også dro vi. Nå sitter vi i bilen og vi nærmer oss Nairobi. I kveld skal alle spise middag sammen, siden det blir den siste middagen sammen. Anja og jeg må opp kjempetidlig i morgen siden vi skal fly videre til Zanzibar :)

- Jeg fikk ikke loadet opp alle bildene. De kommer senere ;)

søndag 8. januar 2012

Guiding rundt i Nairobi

Man skulle ikke tro der, men temperaturen her er helt fantastisk! Jeg trodde vi kom til å smelte bort, men det er helt fint å stå lenge i sola. Det blåser litt også, så det er veldig behagelig temperatur. For de som ikke visste det så ligger Nairobi så høyt som 1700 moh. Det er kanskje det som har en innvirkning på temperaturen ;)
Når man tenker på en guidet tur rundt i en by så tenker man vel å se på en del bygninger, statuer osv... Derfor må jeg si at dette var en litt annen opplevelse av en guidet tur rundt i en storby. Guiden vår (som dere ser på bildet) heter William. Han har kjørt oss rundt i Nairbi i dag. Det første stedet vi stoppet var et utkikkspunkt. Der kunne vi se utover hele Nairobi by. Det var kjempe fint å se parkene med rare trær der folk lå og sov i og de høye bygningene. Det er ganske store forskjeller i Nairobi, fra store fine glassbygg til den værste slummen der du på avstand kun ser tett i tett med tak.


Vårt neste stopp etter utkikkspunktet var en Nairobi National Park. Der skulle vi besøke elefantbabyer. Jeg har alltid syntes synd på dyr i fangenskap, men elefantbabyene er egentlig ganske heldige. Disse babyene har nemlig blitt reddet og tatt med til parken for å ha et sted å bo. Vi fikk høre historien til hver og en av elefantene. De fleste hadde blitt forlatt, mens en ble funnet sammen med sin døde elefantmor.



Den aller minste av babyene er kun 8 uker gammel. Alle elefantene på bildet er babyer, tro det eller ei. De er jo fortsatt ganske store noen av dem...
Nairobi National Park er veldig stor. Vi fikk en tysk gutt til å ta bildet av oss utover parken. Det var kjempefint der. Alt man ser bak oss er parken. Alle dyrene i parken har heldigvis god plass til å røre seg på :)

Det neste stoppet var den delen av parken som hadde giraffer. Alle kunne få litt mat hver også kunne man gå bort å mate dem. Giraffer er et stykk snålt dyr.. hehe :) Tunga er skikkelig ru og det hang sikkel mellom hånda di og munnen til giraffen. Det var heldigvis en vask man kunne vaske av seg spyttet. Det var også fugler og skilpadder i parken. Skilpaddene fikk vi noen få bilder av, mens fuglene bare fløy avgårde med en gang man kom i nærheten... Vi tok en rask liten tur innom butikken med souvernierer der jeg kjøpte meg et tovet nesehorn... hehe :) Den var veldig søt.



Etter turen til giraffene dro vi for å spise lunsj. Vi spiste på et sted som het noe sånn som Mamba. Mamba betyr krokodille på swahili. I døra ble vi møtt av noen fra Masai-stammen. De holdt oss i hendene og danset en liten dans, før de rakte ut hendene for å få driks.


Vi spiste buffet og drakk vann og pasjonsfruktjuice. Det var både gulrotsuppe, diverse gryter og frukt til dessert. Det smakte veldig godt og ikke i nærheten så sterkt som vi hadde tenkt oss at det kom til å være.
Det var litt spesielt å sitte på en restaurant som de eneste hvite menneskene. Vi fikk noen blikk, men etter en kort stund var vi vel nok ikke så veldig interessante å se på lengre. Mot slutten kom det to danske gutter, så var vi plutselig fire.

Etter det ble vi kjørt på et senter og kjøpte litt vann og noen gulrøtter til å knaske på.
Nå straks skal vi ned i lobbyen og møte guiden for safarien som begynner i morgen. Jeg legger ved et bilde som viser sånn ca hvor safarituren vår skal gå.
Vi har nok dårlig med internettilgang mens vi er på safarien, så det blir kanskje en liten stund til neste blogginnlegg.

Oslo - London - Nairobi

Da var Anja og jeg endelig kommet oss av sted. Flyet gikk fra Gardermoen kl. 07.35 i dag tidlig, så vi var ganske tidlig oppe. Mamma, pappa og Jonas var med til Gardermoen der Jonas skulle dra hjem til Aberdeen og mamma og pappa skulle følge oss :) Det var ganske trist å si ha det, men sånn skal det jo være. Da vi kom gjennom security kom det en person etter oss.. Norsk kjendis da... Thomas, fra Senkveld. Da vi skulle gjennom passkontrollen skulle visst både Thomas og Harald også gjennom. Norske kjendiser :) hehe

Som noen av de siste kom Anja og jeg inn i British Airways-flyet og fant plassene våre. Utenom at vi var veldig trøtte gikk turen fint. Problemene skulle vi jo ikke komme utenom da....

Da vi ankom London måtte vi stå i en ekstremt lang kø for å komme inn på terminal nr. 5, der vårt fly gikk videre. Vi spurte en dame om vi kunne komme foran i køen, men hun sa vi hadde kjempe god tid og at vi rakk flyet fint. Det viste seg å ikke være helt sant. Da vi kom frem til passkontrollen sa de at vi ikke rakk det. Vi måtte gå ut av køen og gå for å booke om billettene våre. HELDIGVIS (!) satt det en fantastisk mann i skranken som fikk åpnet flyet for oss igjen :) Men.... Probleme var ikke helt over. Da vi kom til passkontrollen igjen møtte vi på en sur dame som ikke gadd å høre på oss. Hun sa: "Your flight is closed, sorry". Det gjentok hun mange ganger før jeg ble skikkelig sur og sa at vi visste at det var stengt, men at de hadde åpnet det kun for oss. Det trodde hun selvfølgelig ikke på og jeg ble mer sur... Til slutt skrek hun: "STOP!" (hun fikk kjeft av kollegaen sin for det...hehe). Anja løp og fikk tak i en som hjalp oss forbi den sure dama. Security gikk ok og etter det var det bare å løpe som noen idioter!!! Da vi endelig så gaten sto det masse folk der. "Huff, dette er det neste flyet som venter" tenker vi. Så vi løper til skranken og forbi alle sammen. Gjett hvem som ventet? ALLE SOM SKULLE TIL NAIROBI! Flyet hadde jo selvfølgelig ikke gått og det var forsinket. Da må jeg si at jeg følte meg en smule dum....

Det viktigste er jo at vi rakk flyet :D Jeg har aldri vært så glad for å komme ombord i et fly før!

Nå sitter jeg i lufta og det er ca. 7 timer igjen av flygningen som skal ta omtrent 8 timer. På iPoden er det the Killers med "Mr. Brightside" som går. Det passer fint nå :)

Jeg er usikker på når jeg har internett neste gang, så det er mulig at denne blir postet om en ukes tid. Det bærer jo avgårde på "Kenya Camping Safari" i morgen. Nå blir det film, mat og soving resten av flyturen :) Ha det fint hjemme i Norge alle sammen!

mandag 2. januar 2012

Forberedelsene mine

Når man skal ut på en tur som jeg skal på nå ligger det ganske mye planlegging. Jeg begynte allerede for over et år siden. Det var mye lesing og tenking før jeg bestemte hvor jeg ville. På veien har det blitt en del forandringer, men nå er dette de landene jeg skal innom: Kenya, Tanzania, Kina, Vietnam, Cambodia, Thailand, Malaysia, Brunei og Singapore. Jeg skal være borte i litt over tre månder.

Etter jeg var ferdig med å bestemme landene gikk turen til Kilroy der billettene ble bestillt og jeg kunne endelig begynne å lese. Jeg har en stor haug med reisebøker hjemme. Lonely Planet og Rough Guide er bøkene det har gått i.
Til 19-årsdagen min fikk jeg reisesekk av pappa. Den er veldig (!) grønn og fin :) Litt etter litt begynte jeg å kjøpe ting til turen. Klær, sovepose, myggnett, silkliner, hatt osv.... Jeg var ganske sikker på at jeg hadde alt jeg trengte, men så kom julaften. Jeg fikk to ting som ikke hadde med reiseting å gjøre. Klær, bøker, kikkert, lommelykt, dagssekk osv osv..

Nå er jeg i hvert fall helt klar til å reise. Det blir spennende, men også litt skummelt. Jeg har laget denne bloggen for å skrive hva jeg gjør og mine tanker og planer for reisen. Det er litt lettere å skrive alt her enn å sende ut en haug med mail. Hvis jeg får mail skal jeg nok svare på alle :)

Her stopper mitt første blogginnlegg også skriver jeg videre etter jeg har reist :)